Hoe energieleveranciers (on)bewust honderden euro's te veel kunnen aanrekenen

Mijn energieafrekening leek op het eerste zicht correct. Toen ik iets dieper groef, bleek echter dat de energieleverancier een meerkost van meer dan 500 EUR aanrekende. Dit kan gebeuren indien energieleveranciers niet nagaan of de meterstanden die ze van Fluvius krijgen de volledige facturatieperiode dekken. Hieronder leg ik uit hoe dit in z’n werk gaat en hoe je het zelf kan voorkomen.
Afgelopen december kreeg ik dan eindelijk mijn afrekening voor mijn energiecontract bij Total Energies. Ik was klant bij hun van 1 april 2022 t.e.m. 11 mei 2023. Tot mijn grote verrassing kwam dit veel hoger uit dan ik had verwacht. Doordat ik nog niet alle (corona)premies had ontvangen in combinatie met de betaalde voorschotten, verwachtte ik namelijk een som geld terug te krijgen in plaats van te moeten betalen.
Het eerste wat me opviel was dat ik geen afrekeningen voor de volledige contractperiode kon terugvinden. Er waren enkel afrekeningen beschikbaar voor het jaar 2023. Ik vroeg dan ook aan Total Energies of ze een gedetailleerde afrekening konden geven over de hele periode dat ik bij hen klant was. Maar dit bleek niet mogelijk, zelfs niet na het aanleveren van mijn kwartierdata:

Ik ben dan maar zelf aan de slag gegaan met mijn kwartierdata die te vinden zijn op het Mijn Fluvius portaal. Dit zorgde ervoor dat ik exact wist hoeveel ik verbruikt had. Vervolgens ben ik door alle details van het leveringscontract gegaan. De verbruiken in combinatie met de voorwaarden lieten me toe om de totaalsom te berekenen. Hiervan heb ik dan alle betaalde voorschotten afgetrokken alsook al de reeds betaalde energiepremies van de coronapandemie.
Wat bleek? In plaats 375,29 euro te moeten betalen hoorde ik 126,49 euro terug te krijgen.
Nu een administratieve fout kan iedereen overkomen. Ik vroeg dan ook een verklaring aan Total Energies en om het verschuldigde bedrag aan mij over te maken. Uiteraard met de exacte berekening in bijlage.
Vervolgens kwam er weken geen reactie. Ik heb dan ook klacht moeten indienen bij de ombudsman. Na het melden van deze handeling kreeg ik plots wel dadelijk een antwoord. Het zou naar de “juiste bevoegde” dienst zijn doorgestuurd.
Opnieuw gingen er weken over. Na een paar mails met verwijzing naar verdere juridische stappen verscheen in mei 2024 plots het verschuldigde bedrag op mijn rekening, zonder enige verklaring of verontschuldiging.
Wat is er nu effectief gebeurd?
1) Fluvius heeft volgens Total Energies voor de afrekenperiode van 2022 geen meterstanden doorgegeven. Hierdoor heeft men zich enkel gebaseerd op de gegevens die ze voor 2023 hebben ontvangen.
2) Aangezien 2022 een zeer zonnig jaar was, had ik een uitzonderlijk hoge opbrengst van de zonnepanelen. Ook werden de energiepremies uit de coronapandemie uit 2022 (die ik nog tegoed had) hierdoor niet in rekening gebracht.
3) Dit zorgde voor een hogere eindafrekening ondanks dat 2022 volledig niet was meegerekend.
Eind goed, al goed?
Uiteindelijk is alles in orde gekomen, maar ik heb toch heel wat bedenkingen bij deze gebeurtenissen:
- Ik voelde aan dat er iets mis was met het totaal. De meerderheid van de mensen gaat veronderstellen dat de afrekening van hun leverancier correct is. Deze mensen gaan zich geen vragen stellen en hun afrekening dus ook gewoon betalen.
- Total Energies weigerde om een duidelijke totaalafrekening te voorzien. Hoe bizar het ook mag klinken, een duidelijke afrekening over de volledige periode wou men niet aanmaken. Zelfs na het afleveren van kwartierdata.
- Het is niet evident om dit manueel na te tellen. Ik heb na lang zoeken alle benodigde informatie gevonden. Maar dit is absoluut niet voor de hand liggend voor mensen die niet vaardig zijn met Excel of geen kennis hebben van energie.
- Heel het proces duurt lang en neemt ook heel wat tijd in beslag van de consument.
- Als consument krijg je na de verstreken betaaltermijn direct extra kosten aangerekend. Als we dezelfde logica hier toepassen is Total Energies me alsnog een hele hoop interesten verschuldigd.
Dat brengt me tot mijn laatste en belangrijkste bedenking:
Bij wie heeft Total Energies dezelfde fout gemaakt? Als Fluvius daadwerkelijk geen gegevens heeft doorgestuurd naar Total Energies geldt dit dan toevallig enkel voor mij?
Ik begrijp dat het de bevoegdheid is van Fluvius om de meterstanden aan te leveren, maar het is toch geen overbodige check van een leverancier om te zien of ze over de gehele periode wel totalen hebben doorgekregen van Fluvius?
Ik heb alvast m’n les geleerd en ga er absoluut niet meer op vertrouwen dat de factuur correct is. Mijn advies is dan ook om:
- altijd te vragen voor maandelijkse afrekeningen, dit zorgt ervoor dat je veel sneller je factuur kan controleren
- om zeker niet te laten domiciliëren. Zodanig dat je tijd hebt om de factuur te protesteren.